Interview Sport in Holland

Hieronder het interview:

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan kickboksen?“Als kind wilde ik al op karate, maar dat mocht ik niet van mijn moeder. Toen ik ging studeren in Deventer en op mezelf ging wonen mocht ik het zelf bepalen. Ik werkte in de horeca en kwam daar mensen tegen die mij vertelden over kickboksen. De combinatie van karate en boksen leek mij wel wat”.

Hoe lang al?
“Ik ben echt begonnen toen ik 24 was. Ik maakte kennis met de sport toen ik negentien was, maar na een half jaar stopte ik er toen mee omdat ik een blessure had opgelopen waardoor ik moest stoppen. Na een paar jaar studeren en reizen wist ik dat het kickboksen meer voor mij betekende en besloot ik weer te beginnen”.

Hoe start je met kickboksen?“Ik ben begonnen met zo’n twee tot drie keer per week te trainen in een beginnergroep. Dat was in 2000. In 2004 heb ik gevraagd of ik aan een wedstrijd mee mocht doen en dat mocht! Bij mij op de club bepaalt de trainer of je al klaar bent voor wedstrijden. Is je techniek en vooral je motivatie goed? Dan mag je!”

Heb je bepaalde ‘talenten’ nodig om goed te zijn in je sport?“Je moet vooral mentaal heel sterk zijn. Daarnaast is slim en sterk zijn natuurlijk een enorm voordeel. Het kunnen incasseren hoort er natuurlijk ook bij en het omgaan met blessures”.

Hoe zien jouw trainingen er nu uit?
“Normaal train ik zo’n vijf tot zes dagen per week. Vlak voor wedstrijden train ik nog meer, ook vijf keer per week, maar op twee of drie dagen, twee keer.

Hoe zien de verschillende klassen er uit?“Je wordt altijd ingedeeld in gewichtsklassen. Voor mij is dat bijna altijd de gewichtsklasse tussen de 55 en 57 kilo. Dat is mijn natuurlijke gewicht en daarbij voel ik me het sterkst!”.

Heb je doelen nodig en werk je daar nu ook naar toe?“Je hebt altijd wel een doel. Heeft het niets met een wedstrijd te maken, dan is het wel een trainingsdoel. Zo kan mijn trainingsdoel zijn: minder geraakt worden, minder klappen incasseren of mijn voetenwerk verbeteren”.

Zit je niet constant onder de blauwe plekken?“Ik train al acht jaar in het kickboksen en heb zelden blauwe plekken en ik heb tot nu toe maar twee keer een bloedneus gehad. Natuurlijk ben ik wel eens geblesseerd, maar dat ligt meer aan mezelf. Soms heb ik een kleine blessure en ga ik toch door waardoor het veel ernstiger en chronisch wordt”.

Is het een dure sport?“Je kunt lessen volgen bij een sportschool. Bij ons kun voor €108,- voor 3 maanden iedere dag trainen en krijg je les van Docenten met een diploma. De eerste paar lessen kun je vaak meetrainen en de handschoenen, bitje etc. lenen van de sportschool. Vind je de sport echt tof en wil je er in verder, dan moet je, je eigen handschoenen, bitje, scheenbeschermers kopen. Op internet kun je gemakkelijk vinden of er een sportschool bij jou in de buurt is die trainingen geeft”.

Heb je nog tips?
“Zoek iets wat je echt leuk vindt! Alleen dan hou je het sporten vol. Het leuke aan sporten is dat je steeds nieuwe dingen kunt bijleren: je trainingsdoelen kun je altijd bijstellen. Zo ben ik in september begonnen met boksen. Daardoor leer ik ook iets bij en kan ik mijn bokskwaliteiten bij het kickboksen verbeteren. Nu combineer ik beide sporten. En stel dat ik het niet leuk meer vind, dan ga ik iets anders doen. Dan ga ik hardlopen ofzo. Wel blijf ik altijd in de vechtsport werken”.

Krista is ambassadrice van Jane Goodall Foundation Nederland. Dit is haar andere grote passie. Aankomende zomer zal ze voor de 2e keer naar Afrika gaan om daar de projecten van Jane Goodall te bezoeken. Meer hierover kun je hier kun je hier lezen. Wil je wel eens een seminar van Krista volgen? Klik dan hier. Wil je Krista blijven volgen? Hou dan haar website in de gaten.

http://www.sportinholland.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s