Dreams can come true….never stop dreaming….

Lieve allemaal,

Zoals jullie misschien al weten ben ik afgelopen jaar Ambassadrise geworden van het Jane goodall Instituut Nederland. Een droom van me die werkelijk is geworden! Drs. Jane Goodall is al jaren een inspiratie voor mij. Ze heeft zoveel bereikt en nog steeds is ze dagelijks bezig met het nastreven van haar doelen en dat op haar leeftijd, 75 jaar! Ik heb haar dit jaar mogen ontmoeten op onze sportschool in Arnhem. Ik was zo onder de indruk van haar aanwezigheid en van haar power, dat ik gewoon onzeker was tijdens het lesgeven aan mijn kindergroep. Gelukkig waren mijn kinderen zo lief om aandachtig te luisteren naar het prachtige verhaal dat Jane ons vertelde. We konden eigenlijk niets anders dan met open mond luisteren, want het was zo ontzettend inspirerend.

Ik moet hier iets mee doen……Ik wil terug naar Oeganda! Er is iets daar……..Dus

ga ik half december terug naar Oeganda, de parel van Africa.

Ik ga naar het kantoor van het Jane Goodall Instituut en daar waar nodig natuurlijk helpen en misschien zelfs een les kickboksen geven. Ook ga ik een van andere grote dromen laten uitkomen…..namelijk wandelen en spelen met de chimpansees in het bos op Ngamba Island. (www.ngambaisland.org). Ngamba Island is een natuurgebied dat door het Jane Goodall Foundation is opgericht. Hier verblijven de chimpansees die niet terug kunnen in het wild. Ze krijgen dagelijkse zorg van de opgeleide verzorgers, die hun werk met veel liefde doen. Zonder hen, hebben deze chimpansees geen schijn van kans in Africa.

Waarom mijn liefde voor de mensapen?

Kijk eens goed in hun ogen! Het zijn zulke gevoelige dieren, je voelt de onschuld, je ziet het verdriet, je ziet hun plezier. Ze reageren impulsief, net zoals kinderen dat nog doen. Ze uiten zich op het moment dat ze het willen en schamen zich er niet voor. Zo mooi om te zien…..

En dan te weten, dat deze dieren bijna nergens meer vrij kunnen leven. Wij moeten ze beschermen, net zoals wij onze kinderen beschermen. Er zijn zoveel wees chimpansees, die hun moeder zijn verloren. Ze hebben onze liefde en steun nodig. Ze zijn getraumatiseerd en hebben vaak gezien dat hun moeder op een zeer brute wijze werd vermoord. Angst, pijn en trauma, zo begon hun leven. De verzorgers op Ngamba Island zijn hun redders in nood. De chimpansee heeft zo’n sterk overlevingsvermogen, dat hij zelfs weer mensen gaat vertrouwen en probeert te leren chimpansee te zijn. Dat raakt mij enorm.

Mijn passie gaat veel verder. Ieder dier raakt mijn hart. Ze zijn vaak afhankelijk van ons. Wij bepalen waar ze leven, hoe ze leven en met wie ze leven. Wie geeft ons dat recht?

En zelfs al hebben we dat recht, waarom laten we ze dan niet leven zoals ze willen leven?

Ik heb alle vrijheid in mijn leven gekregen. En daar ben ik mijn ouders ontzettend dankbaar voor! Nu de rest nog…..

Liefs Kris

En neem ook eens een kijkje op:

www.janegoodall.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s