Artikel uit de Gelderlander 17-12

Krista Fleming

is

Jungle Jane

in Afrika

door Pim Roelofs. woensdag 17 december 2008 | 04:52 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 17 december 2008 | 09:19

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Krista Fleming ontdekte in Oeganda de oermens in zichzelf.

 

 ARNHEM – Kickboksster Krista Fleming trok voor een tv-serie met andere leidersfiguren door de jungle. De Arnhemse ontdekte in Oeganda de oermens in zichzelf. Geboren Leiders zou de tv-hit van 2009 kunnen worden.

Wereldkampioene kickboksen Krista Fleming reisde voor haar sport de hele wereld over. De Arnhemse vocht in Thailand, België, Suriname en Engeland. Maar de 32-jarige mede-eigenaar van Fight & Powercentre Kickboxing Arnhem was nog nooit in Afrika. Toen de NCRV haar de kans bood voor een televisieprogramma naar het Bwindi National Park in Oeganda te gaan, hoefde ze niet lang na te denken. “Ik had het voor geen goud willen missen.”

Fleming was in Afrika voor televisie-opnames van Geboren Leiders, een negendelige serie die vanaf half maart wordt uitgezonden. Acht leidersfiguren staan samen voor één gevaarlijke taak: een trektocht door een ondoordringbaar regenwoud. “Ik heb oog in oog gestaan met de gorilla’s. Bang was ik niet. Ik ben niet snel bang. Indrukwekkend was het wel”, aldus Fleming.

De hoofrolspelers in Geboren Leiders zijn directeuren, managers en andere leiders. Vijf mannen en drie vrouwen die in het dagelijks leven de touwtjes stevig in handen hebben. Wie ontpopt zich in het natte en donkere regenwoud tot de ultieme leider? “Er komt een winnaar uit. Wie? Daar mag ik niets over zeggen”, aldus Fleming.

Mensen die continu afzien, heftige discussies, gevaarlijke ondernemingen en dat alles in een prachtig decor; Geboren Leiders heeft alles in zich om een kijkcijferhit in 2009 te worden. “Ik heb geen idee of het programma aanslaat. Het zou maar zo kunnen. Zet acht mensen met een uitgesproken mening in de jungle en je weet zeker dat er van alles gebeurt. Als je hen vervolgens om de dag uren laat lopen met zware bepakking, dan is het wachten op irritaties.”

Ook bij Fleming kwam het oermens naar boven. ” We konden ons niet wassen of douchen zoals thuis. Alles moest met water uit de riviertjes die we af en toe tegen kwamen. Ik voelde mij daar absoluut geen vrouw. Maar dat maakte mij niets uit. Ik ben naar Afrika gegaan voor het avontuur. Ik heb veel geleerd en ben er goed uitgekomen.”

Het Bwindi National Park is een mysterieus gebied. De woudreuzen zijn bekleed met maretak en orchideeën. Het oerwoud was ‘om gek van te worden’. ” Je kunt niet van je afkijken. Overal waar je kijkt, zie je bomen, takken en bladeren. Alsof je gevangen zit in het bos. En dat 24 uur per dag.”

Het gezelschap hield zich in het ondoordringbare woud uren bezig met heel simpele dingen. Een vuurtje maken bijvoorbeeld. Fleming heeft in het verleden veel gekampeerd en dat was een voordeel. “Voor sommigen was het echt afzien. Slapen op een dun matrasje. Ik vond het vooral leerzaam. Met name de laatste twee weken was ik in mijn element.”

Het kickboksen heeft de Arnhemse in Afrika weinig gemist, haar vriend en zakencompagnon Fred Royers des te meer. “Niet alleen als lover, maar ook als gesprekspartner. Fred en ik hebben aan een half woord genoeg. Wij begrijpen elkaar en denken hetzelfde. Over alles eigenlijk.”

En dat niet iedereen hetzelfde denkt, bleek wel in Afrika. “Ik ben niet iemand die urenlang over iets kan discussiëren. Ik ben topsporter en kies mijn eigen weg. Ik vind het niet fijn als mensen heel direct tegen mij zijn. Als iemand ‘doe dit’ tegen mij zegt, dan heb ik daar best moeite mee. Maar echt ruzie heb ik niet gemaakt. Ik wil niemand kwetsen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s